Cicle “Les aplicacions de la lingüística en la societat actual”

Els Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres organitzen els mesos d’abril i de maig el cicle “Les aplicacions de la lingüística en la societat actual”, sota la coordinació de les professores de la UOC Marta Coll-Florit i Ona Domènech.

L’objectiu del cicle és donar a conèixer d’una manera actualitzada diverses aplicacions de la lingüística en el marc d’una societat com la d’avui, caracteritzada per l’ús intensiu de les tecnologies. Les diverses intervencions, d’alta divulgació, s’han encarregat a experts en cada camp i són pensades per al públic general. A més, es vol posar en relleu els aspectes professionalitzadors dels estudis de llengua i literatura catalanes, sovint poc coneguts.

Programa

Primera sessió:  dijous 26 d’abril (de 18 a 20.30 h)

  • “Lingüística computacional”,  a càrrec de la Dra. Irene Castellón (UB). Una panoràmica general de la lingüística computacional.
  • “Lingüística forense”, a càrrec del  Dr. Jordi Cicres (UdG). La lingüística forense,  disciplina a mig camí entre la lingüística i el dret, estudia la fiabilitat d’evidències lingüístiques en els processos judicials a partir de l’anàlisi dels materials lingüístics en tots els nivells (fonètica, morfologia, semàntica, sintaxi, pragmàtica, etc.).

Segona sessió: dijous 3 de maig (de 18 a 20.30 h)

  • “Psicolingüística i neurolingüística”, a càrrec del  Dr. Llorenç Andreu (UOC, UB). La segona sessió del cicle se centrarà en la relació entre llenguatge, ment i cervell.
  • “Logopèdia”, a càrrec de la Dra. Rosa Estopà (UPF, UOC). En aquesta intervenció, més específica, veurem de quina manera s’apliquen tots aquests coneixements en l’àmbit de la logopèdia, per tal de diagnosticar i tractar els trastorns del llenguatge.

Tercera sessió: dijous 10 de maig (de 18 a 19.30 h). Conferència de cloenda

  • “Lexicografia i terminologia catalanes”, a càrrec de la Dra. M. Teresa Cabré Castellví (UPF). Se centrarà en un àmbit paradigmàtic de la lingüística aplicada catalana, la lexicografia, tant general com especialitzada, amb l’objectiu d’oferir-nos-en una visió panoràmica que ens permeti veure com han afectat les noves tecnologies el tractament del lèxic català, tant general com especialitzat, i quina és la situació actual.

L’assistència al cicle, que tindrà lloc a la seu del Col·legi (Rambla de Catalunya, 8, Barcelona), és gratuïta, però cal empleneu el formulari següent. Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.